Gepast aanbouwen, Soest

In Soest realiseert Studio antidote een aanbouw over twee verdiepingen aan de zuid en westzijde van de bestaande woning. De bestaande woning is eenvoudig en elegant van opzet met een groot overhellend dak. Het ontwerp van de aanbouw is erop gericht om de bestaande zuivere vorm van het woonhuis in stand te houden en te versterken door hier een subtiele aanbouw naast te plaatsen.

De aanbouw ligt terug vanaf de straatzijde, toont zich bescheidener en is kleiner van schaal.

In de nieuw te realiseren aanbouw komt een ruime woonkeuken met grote schuifdeuren naar de diepe en zonnige achtertuin. Zowel vanaf de eettafel als in de keuken wordt de verbinding met de tuin benadrukt via ruime strategisch gepositioneerde gevelopeningen.

 

Het uitgangspunt is dat het bestaande woonhuis duidelijk afleesbaar blijft. Dit is ook duidelijk in het materiaalgebruik. Zo is het metselwerk overgenomen, maar is deze in de aanbouw iets lichter en gemêleerder van kleur. Dit geldt tevens voor de plintafwerking. Door qua materiaalgebruik licht af te wijken van het bestaande woonhuis blijft deze in stand en wordt het verder verzelfstandigt. De vrijgekomen dakpannen van het bestaande huis worden hergebruikt in het bijgebouw waardoor een rustige eenheid ontstaat.

Het bestaande huis wordt volledig geïsoleerd en de aanbouw voldoet aan de hoogste isolatiestandaarden. Het huis wordt verwarmd middels een warmtepomp en pv-panelen op het dak en de schuur zorgen voor voldoende energieopwekking. Op deze manier is deze gedateerde woning niet alleen zorgvuldig uitgebreid maar ook gereed voor de toekomst.

Ben je op zoek naar een Architect in Soest of omgeving? Stuur mij een bericht en ik neem zo snel mogelijk contact op.